اردوغان: طرح صادرات غلات اوکراین را فعال خواهیم کرد

به گزارش ایرنا از خبرگزاری آناتولی ترکیه، در بیانیه اداره ارتباطات نهاد ریاست‌جمهوری ترکیه آمده است که اردوغان این سخنان را در تماس تلفنی با امانوئل مکرون همتای فرانسوی درخصوص انتقال غلات اوکراین بیان کرده است.

در این میان قیمت نفت با افزایش بیش از ۶۰ درصد نسبت به سال گذشته و قیمت گاز طبیعی با افزایش ۵۰ درصدی در مقایسه با چندین ماه گذشته رو به رو شده است.

بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، جنگ در اوکراین در حالی وارد سومین ماه خود شده که قیمت مواد غذایی در سراسر جهان به بالاترین سطح خود رسیده است.  

 ۳۶ کشور برای تأمین و واردات بیش از نیمی از گندم مورد نیاز خود بر روی روسیه و اوکراین حساب می‌کنند. این کشورها شامل برخی از فقیرترین و آسیب پذیرترین کشورهای جهان هستند.  

جنگ اوکراین عرضه غلات و سایر کالاهای مورد نیاز منطقه مانند دانه‌های روغنی، روغن پخت و پز و کود را مختل کرده است.  

سازمان ملل متحد اخیراً در گزارشی اعلام کرد با یک طوفان کامل روبه رو هستیم که اقتصاد بسیاری از کشورها را تهدید می‌کند.  

شهر استانبول چهارشنبه گذشته میزبان نشست نظامی با حضور مقامات کشورهای ترکیه، روسیه، اوکراین و سازمان ملل متحد برای بررسی انتقال غلات معلق در بنادر اوکراین بود.

قیمت کودهای کشاورزی نیز ۲ برابر قبل شده است. تورم در حال افزایش بوده و خریداری انرژی، روندی فرسایشی پیدا کرده و پیشرفت و توسعه متوقف شده است.

در سال ۲۰۲۰ میلادی، هر کدام از این دو کشور حدود نیمی از گندم تولیدی خود را به کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا صادر کرده بودند.  

روسیه و اوکراین سبد نان جهان نامیده شده‌اند. این کشورها هر دو صادر کننده برتر محصولات غلات مانند گندم، ذرت و جو هستند.  

از سوی دیگر آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز چندی پیش هشدار داد که مشکل امنیت غذایی در جهان بدون احیای تولیدات کشاورزی اوکراین و صادرات مواد غذایی و کود روسیه به بازار جهانی حل نمی‌شود.

بر اساس این گزارش، یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون نفر در جهان که یک سوم آن‌ها زیر خط فقر به سر می‌برند، بشدت در معرض کمبود و قطع مواد غذایی، انرژی و سیستم‌های مالی هستند که منجر به افزایش فقر و گرسنگی بیشتر می‌شود.  

بر اساس گزارش سازمان ملل، قیمت‌ها بر اثر جنگ اوکراین بالا رفته است.

خلوصی آکار وزیر دفاع ترکیه در این باره اعلام کرد که شرکت کنندگان برای تشکیل یک مرکز هماهنگی در استان استانبول متشکل از نمایندگان کشورهای مذکور توافق کردند.

وی افزود، این جنگ موجب گسترش بحران سه طرفه شده به طوری که سیستم‌های غذایی، انرژی و مالی جهانی را برای کشورهای در حال توسعه نابود می‌کند.

بسیاری از زیرساخت‌های اوکراین که از تجارت حمایت می‌کند از جمله بنادر و خطوط ریلی تخریب شده یا آسیب دیده‌اند. اوکراین هم صادرات برخی غلات را برای محافظت از ذخایر خود ممنوع کرده است.


منبع: https://www.irna.ir/news/84823466/%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D9%88%D8%BA%D8%A7%D9%86-%D8%B7%D8%B1%D8%AD-%D8%B5%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D8%BA%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D9%88%DA%A9%D8%B1%D8%A7%DB%8C%D9%86-%D8%B1%D8%A7-%D9%81%D8%B9%D8%A7%D9%84-%D8%AE%D9%88%D8%A7%D9%87%DB%8C%D9%85-%DA%A9%D8%B1%D8%AF

حدود یک چهارم مجموع صادرات گندم روسیه و اوکراین و نیمی از صادرات ذرت دو کشور برای سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ میلادی متوقف شده است.  

سازمان فائو پیش‌بینی کرده در سال جاری میلادی با وجود جنگ روسیه و اوکراین که از صادرکنندگان اصلی گندم و غلات در جهان هستند ۴۱ کشور دنیا با بحران غذایی مواجه می‌شوند.

وی افزود که نشست چهارجانبه در استانبول تصمیم به تشکیل یک مرکز هماهنگی گرفت که متشکل از مقامات ترکیه، روسیه، اوکراین و سازمان ملل متحد برای مدیریت صادرات غلات اوکراین است.